Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Biest en bezigheden

Gisterenmiddag was ik op bezoek bij de laatste melkveehouder van Oegstgeest. Peter Brussee heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Zij wonen nog op de boerderij aan de rand van ons dorp op de Vinkeweg 75. Daar zijn ze ruim 40 jaar geleden komen wonen nadat het bedrijf in Rijnsburg is gesaneerd. Peter heeft me uitgebreid verteld over de best ingewikkelde bedrijfsvoering en het leven met lange werkdagen op de boerderij.

De familie Brussee heeft zo'n 40 hectare grond waarvan een deel in de gemeente Teylingen. Totaal heeft men 190 koeien waarvan 100 die melk geven. Ze zijn vrijwel allemaal van het melkras Holstein-Friesian, een oorspronkelijk Fries rund dat in Amerika verder is gefokt om meer melk te geven. Maar Peter heeft als liefhebber ook een paar Blaarkoppen rondlopen.

De koeien staan in dit deel van het jaar grotendeels in de wei. Een klein deel van het vee staat op stal onder andere om te kalven. Bijna dagelijks worden er kalveren geboren en het was dan ook niet toevallig dat ik er vanmiddag getuige van mocht zijn. Wat een prachtig plaatje!

Gisterenavond had ik biestpap met een beetje suiker en kaneel op het menu. Dat is weer eens andere koek.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl