Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Wolkers 'Terug naar Oegstgeest'

We hadden een prachtige opening gisteren van de Tentoonstelling van Wolkers in Kasteel Oud-Poelgeest. Minister Jet Bussemaker vertrouwde ons haar Oegstgeester geheimen toe, waaronder het delen van een kus met een vriendje bij het kasteel. Biograaf en curator van de expositie, Onno Blom nam ons mee in het laatste grote werk van Wolkers, een geel tableau. De Lakenhal heeft het voor de gelegenheid geleend aan de collectie in het kasteel. De kleur verwijst naar de bloeiende tulpenboom in de kasteeltuin. Wolkers heeft een stekje daarvan, via de Hortus, geplant in zijn tuin in Texel.

Bij deze gelegenheid heb ik stil gestaan bij het gegeven dat Wolkers zijn armoedige jeugd naar zich toe schreef in Terug naar Oegstgeest. Zijn beschrijving van het dorp verschilt behoorlijk van de gewilde gemeente zoals we die nu kennen. Ik heb daarna, zijn weduwe Karina Wolkers, nauw betrokken bij de expositie, het speldje opgespeld van onze gemeente.

De tentoonstelling laat de vroegste werken zien van de schilder Wolkers. Tevens is een aantal doeken te bewonderen die hij in zijn nadagen schilderde. Aandoenlijk vond ik het rapportje van een jonge Jan die 'lui en ongehoorzaam' is. Zijn passie lag toen niet op school. Hij maakte zich er als een Jantje van Leiden vanaf.

De expositie is te aanschouwen tot en met 26 oktober. Kaarten (5 euro) kunnen hier digitaal worden besteld.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl