Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Denkend aan Eberhard
Burgemeester Van der Laan is gisterenavond gaan hemelen. Een markante Amsterdammer is niet meer. In mijn periode als dagelijks bestuurder van stadsdeel Amsterdam Zuidoost kruisten onze paden elkaar regelmatig. Hij spreekt de taal van iedereen. Enkele herinneringen aan een bestuurder die ik ontzaglijk waardeer.
 
Eberhard de sfeermaker
Minister Van der Laan, verantwoordelijk voor Wonen en Wijken, komt in een gymzaal in Kantershof naar de uitreiking van 'Ieder Kind een Eigen Boek'.
Initiatiefneemster Gé Ruijfrok heeft hem uitgenodigd. Met stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet ontvang ik de goedlachse gezagsdrager. Hij gaat prettig geluimd tussen de kinderen zitten. 'Hè jongedame, wat wil jij later worden?' Beroepen rollen over elkaar. Hij prijst de ambities en bij sommige kinderen doet hij er een schepje bovenop. Een uitzonderlijk gevatte knul krijgt de aanprijzing dat hij minister kan worden. Iedereen lacht. Eberhard maakt de sfeer.
 
Onze innemende burgervader
Een oudere man uit Venserpolder is thuis overvallen. Burgemeester Van der Laan heeft er een gewoonte van gemaakt om slachtoffers van een overval in zijn stad persoonlijk te bezoeken, vaak vergezeld van een stadsdeelbestuurder. Ik zit aan zijn zijde. Gebroken vertelt de man zijn verhaal. Eberhard luistert innemend. Daarna beschrijft hij het 'klotegevoel' van het slachtoffer feilloos. De man veert op en waardeert het medeleven. En als we uit elkaar gaan zegt Eberhard: 'Je mag me altijd bellen' en geeft hem zijn nummer.
 
Eberhard is de baas
In overleg met Burgemeester Van der Laan en stadsdeelbestuurders worden de handhavingsprioriteiten besproken. Tot dan toe is dat een domein waar de stadsdelen zwaar de hand in hebben. Eberhard wil meer regie. Met flair spreekt hij tegenspartelende bestuurders toe. Één voor één krijgen we een persoonlijke preek. Voor meedenkende bestuurders is er vervolgens charmante waardering. Met tegenstanders gaat hij de confrontatie aan. Hij begint mild: 'Waarde Emile, ik weet dat het stadsdeel je aan het hart gaat, jouw zorg is ook mijn belang.' Om daarna de zaak scherp doch beslist naar zich toe te trekken en het dossier af te hameren. De zaak is beklonken. Eberhard is de baas.

Reacties

Rob Alberts op 08-10-2017 19:06

Velen hebben van dichtbij of verderaf hun ervaringen met onze burgemeester beschreven.

Zijn opvolger zal het nog lastig krijgen.

Maar nu vooral medeleven en respect naar zijn naasten.

Respectvolle groet,

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl