Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Als het oorlog blijft in je hoofd

Afgelopen week ging ik op bezoek bij onze buren; Centrum '45. Al tientallen jaren is dit instituut gevestigd naast de Jelgersma Kliniek (sinds 1999 ons gemeentehuis). In 1945 is de stichting opgericht om te werken aan de trauma's van de ernstig getroffenen van de Tweede Wereldoorlog. Centrum '45 valt inmiddels onder de Arq Psychotrauma Expert Groep met diverse instellingen die zich bezig houden met gevolgen van schokkende gebeurtenissen.

Men heeft twee vestigingen, in Diemen en Oegstgeest. De lokatie in onze gemeente zal over een paar jaar sluiten en worden verplaatst naar nieuwbouw in Diemen. In totaal werken voor de groep ruim 400 medewerkers. Tot die tijd vinden hier behandelingen plaats. Niet alleen maar bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, inclusief daaropvolgende generaties. Maar ook bij veteranen, politiemensen en getroffenen van rampen. Zo was het centrum betrokken bij de begeleiding van slachtoffers van de Bijlmerramp en recenter de vliegramp MH17.

Ik maakte kennis met één van de taakgebieden van het centrum. Zo doet men in Oegstgeest baanbrekend medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van posttraumatische stress stoornis bij veteranen. Op een loopband krijgen deelnemers een therapie met oorlogsbeelden en muziek. Bedoeling is om hiermee chronische trauma's te bestrijden. Ik nam zelf plaats op de loopband en ervoer hoe een deelnemer dit ondergaat. Ik was onder de indruk van de toewijding van de medewerkers op deze rustige plek.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl