Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Museum Noordwijk: een omloopje waard

Ik ben in training. Volgende maand hoop ik voor het eerst van mijn leven een marathon te lopen. Het idee van ruim 4 uur hollen spreekt me nog niet aan. Veel verder dan ruim twee uur lopen kwam ik tot nu toe niet. Maar nu het lijf nog een beetje meewerkt wil ik kijken of ik ook de 42 kilometer in mijn leven kan afstrepen. Wie denkt dat dit stukje over hardlopen gaat heeft het mis.

Tijdens het lopen stop ik af en toe voor een terras. Waar ik dan iets drink om de dorst te lessen. Je vergeet dan even dat het nog een eind is om terug te keren naar waar je moet zijn.

Afgelopen zondag brak ik de afstand vanaf Oegstgeest niet alleen met een drankje maar ook met een bezoek aan een museum. De kustlijn van Noordwijk is geen toonbeeld van elegantie. Maar wie beter kijkt ziet achter het beton de pareltjes van weleer. Nadat de tram, die reed tussen Leiden en Noordwijk, in 1960 de dienstregeling staakte, kwamen de kolossale gebouwen die nu nog de boulevard sieren.

Het Genootschap Oud Noordwijk koestert het historisch erfgoed en aan het Jan Kroonsplein 4 opende men ruim een halve eeuw geleden een tentoonstellingsruimte onder de naam Museum Noordwijk. In het ruim 350-jarige pandje, de enige nog bestaande binnenduinse hoeve van ons land, komt de geschiedenis van het kustdorp tot leven. De visserij en klederdracht worden mooi in beeld gebracht. En ook de schilderkunst en aardewerk en keramiek krijgen een fraaie plek in de hoeve. Bijzonder is ook de tijdelijke tentoonstelling met letterlijk gouden Olympische sporters. In de kleur van het hoogste schavot zijn vaderlandse olympiërs vastgelegd door een lokale fotografe.

En zo stiefelde ik na een uurtje historie weer verder richting Oegstgeest. Er zijn overigens nog twee musea in Noordwijk. Het streekmuseum Veldzicht mag nog een vernieuwd bezoek van me verwachten en ook Museum Engelandvaarders lijkt me een omloopje waard. Zo wordt marathonlopen toch ineens heel leuk.

NB Om de hoek van het museum Noordwijk staat een visserijhuisje. In de tuin staat een typisch geimporteerd paaltje. Die vissers gaan tegenwoordig behoorlijk buitengaats.

Reacties

KevinMew op 05-11-2017 06:56
АлкоБарьер – эффективное средство борьбы с алкоголизмом Устраняет тягу к алкоголю Восстанавливает поврежденные клетки печени Выводит токсины из организма Успокаивает нервную систему Не имеет вкуса и запаха АЛКОБАРЬЕР – СКАЖИ «НЕТ» АЛКОЗАВИСИМОСТИ! ==>> ow.ly/Od8Z30g0Mg3 ==>> is.gd/ORMsK8
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl